VSŠ :: INŽENIR MEHATRONIKE :: diplomanti

 

Diplomanti študijskega leta 2010/11

Sledi seznam diplomantov in povzetki diplom VSŠ programa mehatronika na zavodu IZRAZ, Ljubljana. Diplomanti so zbrani po terminih zagovora diplomskega dela:

december 2010

BOJAN REPIČ, mentor ANTON KOKALJ, somentor STANKO VRŠČAJ
ELEKTRIČNO AVTO [Glej povzetek]

Električni avtomobili so v vedno večjem številu prisotni na naših cestah. Zaradi pomanjkanja že zdelanih avtomobilov priznanih svetovnih proizvajalcev oziroma njihovi visoki prodajni ceni, se vedno več ljudi odloča za izdelavo svojega električnega avtomobila. Zato bi rad opisal nekaj osnovnih stvari in izbir pri predelavi električnega avtomobila. Samogradnja je relativno enostavna, na izbiro pa imamo več načinov pogona in predelave vozila. Predstavil bom konkretni predlog za izbiro pogonskega sklopa, krmilnika in akumulatorjev. Opisal bom tudi vse bistvene sestavne dele električnega avtomobila kot so elektromotor, krmilnik motorja ter akumulatorji. V tem primeru sem se odločil za izbiro elektromotorjev vgrajenih v zadnji kolesi vozila, ustreznih regulatorjev ter Li-ionskih pogonskih akumulatorjev. Seveda pa je opisana samo ena izmed mnogih možnosti.

STANKO RAZDEVŠEK, mentor STANKO VRŠČAJ
AVTOMATIZACIJA HIŠ [Glej povzetek]

V diplomskem delu bom predstavil avtomatizacijo hiš. Danes se na trgu pojavljajo vedno nove možnosti. V glavnem lahko izbiramo med namenskimi ali splošno programljivimi logičnimi krmilniki. Pri avtomatizaciji merimo in reguliramo temperaturo, upravljamo senčila, prižigamo luči, zaznavamo premike, odpiramo garažna vrata, vklapljamo razne aktuatorje, javljamo razna stanja v stavbi preko SMS sporočil in še mnogo drugih stvari. Avtomatiziranost sistema zagotavlja samostojno delovanje, kar nam prinaša prihranek energije, časa in s tem tudi večje udobje bivanja. Izbira stopnje avtomatizacije ključno vpliva na ceno sistema. To je običajno tudi osnovno vodilo pri izbiri sistema. Drugo vodilo pri izbiri sistema je razširljivost samega sistema in enostavnost razširitve in upravljanja s sistemom. Cenovno sta si oba sistema, ki sta predstavljena v diplomskem delu, presenetljivo blizu, kar nam ne olajša odločitve glede izbire sistema.

VSŠ programi na zavodu IZRAZ, Ljubljana

Izobražujemo po verificiranem programu za višješolske strokovne programe:

 


 

Zbiramo predhodne informativne prijave v programe naše višje strokovne šole.

>> več informacij

 

obiščite tudi našo posredovalnico rabljenih knjig in učbenikov

 

 Copyright © 2002-2011 Zavod IZRAZ, e-mail: info@izraz.si, Sprememba: petek, 28. januar 2011